Directieverslag boekjaar 2018-2019.

Oktober 2019

In dit directieverslag geven wij u een overzicht van het afgelopen – gebroken – boekjaar, dat loopt van 1 juli 2018 tot 30 juni 2019, en schetsen wij een beeld van te verwachten toekomst.

De ambitieuze begroting 2018-2019 is vrijwel op alle fronten gerealiseerd. Dat betekent dat wij in ons gouden jubileum jaar het hoogste omzetniveau in onze bedrijfsgeschiedenis hebben behaald. Precies 50 jaar geleden is onze oprichter Harrie Tausch met ons bedrijf gestart op een zolderkamer op de markt in Schijndel. Harrie is zijn bedrijf gestart met het schilderen van reclameborden langs de sportvelden.

Inmiddels zijn wij op dat fundament verder uitgegroeid tot een internationale strategische speler binnen de Europese Live Communicatie branche. Tausch verzorgt de merkpositionering voor internationale merken door middel van het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van commerciële ruimten waarbij de specifieke customer journey centraal staat.

Dankzij de onvermoeibare inzet van haar medewerkers is Tausch uitgegroeid tot wat het vandaag is. In dit kader is het hele Tausch team in het jubileumjaar meegenomen op een leiderschap trip in Oostenrijk. Het land waar oorspronkelijk de familie Tausch vandaan komt. Daar is intensief gewerkt aan zowel de individuele leiderschapscapaciteiten als aan de samenwerking.

Door de stevige omzetgroei van bijna 25% is een fors beroep gedaan op onze flexibele schil. Als gevolg daarvan is de brutowinst gedaald tot 42%. Ons inziens een acceptabele marge. Door extra investeringen in de capaciteit van onze buitendienst en de verdere professionalisering van de samenwerking tussen Werkvoorbereiding en de Timmerafdeling, zal in de toekomst de marge weer op een hoger niveau komen te liggen.

In het afgelopen jaar zijn de personeelskosten met bijna 15% gestegen. Het grootste deel van deze stijging wordt veroorzaakt door de CAO verhoging in het afgelopen jaar. Om beter op de toekomst voorbereid te zijn is ook geïnvesteerd in het aantal FTE’s op de afdeling Werkvoorbereiding.

Door forse investeringen met name op het gebied van marketing, IT en huisvesting liggen de totale bedrijfskosten 16% hoger. Op het gebied van IT wordt hard gewerkt om de kwaliteit van de bedrijfsdata te verbeteren. Door middel van custom made dashboards voor de verschillende afdelingen ontsluiten wij deze data.

In het directieverslag van vorig jaar hebben wij al melding gemaakt van de noodzaak om te investeren in ons eigen onroerend goed. De verbouwing in het pand is succesvol afgerond. Tevens hebben wij in juni 2019 het tegenoverliggende bedrijfspand gekocht. Daarvoor is Tausch Building B.V. opgericht, dochter onderneming van Brand Creators B.V.

Door deze aankoop kunnen onze kantoormedewerkers zowel in het verbouwde pand Nobelweg 1 (Projectmanagement en Operations) als in het nieuwe pand Nobelweg 2 (Design, Sales, Finance) in een stimulerende werkomgeving verder bouwen aan onze Tausch toekomst.

Na zo’n enerverend jaar met een geweldig hoge omzet wordt het een uitdaging om in het komende boekjaar dat niveau te behouden. Onze core business heeft nog altijd te maken met wisselende jaarcycli. Projecten worden gemiddeld groter en daardoor wordt Tausch een belangrijkere speler op de internationale Live Communicatie markt. Echt grote projecten kunnen zorgen voor uitschieters in onze omzet. Omdat Tausch vanuit de lean gedachte een robuuste basis heeft, kunnen wij organisatorisch goed inspelen op deze sterk variërende marktvraag.

Al enige jaren wordt door Tausch gebouwd aan een goede relatie met het onderwijs. Zo heeft Tausch excursies aangeboden aan leerlingen vanuit Let’s Play (Primair Onderwijs) en aan de praktijkscholen van Schijndel, Veghel en Uden en aan studenten van De Leijgraaf (MBO). Wij hebben deelgenomen aan de Elde Doe Dag (VMBO) en de Maatschappelijke dag van de Gemeente Meijerijstad. Lessen en colleges zijn verzorgd aan De Rooi Pannen (MBO), KW1 (MBO) en Avans (HBO). Daarnaast is Tausch partner van Technolab Spark in Den Bosch en van Talentencampus in Oss. Verschillende stagiaires hebben binnen ons bedrijf stage gelopen. Bij dit alles staat voorop Tausch neer te zetten als aantrekkelijke toekomstige werkgever.

Op het vlak van interieur zien wij een groeiende vraag vanuit het onderwijs. Daarbij kan gedacht worden aan branding van verschillende ruimtes tot het verder uitrollen van het Let’s Play concept in het land.

Veiligheid staat binnen Tausch voorop. Ook dit jaar is gedurende de VCA audit alles onder de loep genomen en is het veiligheidsdossier weer als goed beoordeeld.

Het jaar 2018/2019 is een bijzonder jaar geweest met ons 50 jarig jubileum. Wij zijn nu volop bezig voor sterke merken creatieve en bijzondere projecten te ontwerpen, te ontwikkelen en te realiseren. Dat zal in het komende boekjaar weer resulteren in mooie bedrijfsresultaten.

Wij zijn trots dat het bedrijf van Harrie Tausch uit 1969 is uitgegroeid tot een professionele speler in de internationale Live Communicatie Markt. Dat is alleen maar mogelijk door het vertrouwen dat wij krijgen van onze klanten, collega’s en partners. Wij zijn hen dankbaar dat zij in het afgelopen jaar hun vertrouwen in ons hebben gesteld. Wij vertrouwen erop dat wij met alle stakeholders de komende jaren vele succesvolle projecten zullen verzorgen. Immers “Think Succes, Build Succes”.

Tausch Production B.V.
Tausch Design B.V.
Brand Building B.V.
Brand Creators B.V.

Jochem van Schayk
ManagingDirector

Maarten van der Vaart
Managing Director

Tausch werkt met trots voor deze global brands én local heroes.

Krijgt u niet gevonden wat u zoekt, neem dan contact met ons op.

Tausch brand sensations

Nobelweg 1, 5482 NN Schijndel, The Netherlands.
+31 (0) 73 549 33 59
info@tausch.com

  • Schijndel
  • Amsterdam
  • München
  • Los Angeles